Saturday, November 12, 2011

Gen

Dupa postarea asta multi o sa fie printre aia care o sa se trezeasca sa comenteze ca a plecat de 3 ani jumate si gata, si-a uitat limba. NU! Nu am uitat de unde am plecat, si mai stiu sa vorbesc romaneste, chiar destul de bine as preciza eu. Si cu toate astea nu stiu ce este cuvantul "gen" sau cum se foloseste.
Am plecat acum cativa ani, dar pe vremea mea, nu era curentul "gen", ci aveam expresiile "fratie", am mai auzit de la bucuresteni "dute tare pe burta cu fata-n sus", da nimic de genul unui cuvant pus aleatoriu intr-o (apropo ce au facut cu "intr-o", "intr-un", le-au schimbat?) propozitie doar de fantezie. Nici macar nu m-am prins cum se foloseste, ca interjectie, ca apozitie? Habar nu am, si nici nu inteleg morala, sensul sau intelesul lui.
Si ma gandesc... de s-o gasi un poet mai futurist, si o pune la vrajeala "gen" in poezia lui, care e functia sintactica a cuvantului gen? Cuvant pus intr-aiurea?
Eu ma bucur ca nu trebuie sa imi alterez limba, sau sa mai studiez vreun geniu, da totusi m-ar interesa si pe mine care e treaba cu cuvantul asta.
gen

1 comment:

Anonymous said...

imi place sa dezleg mistere. asa ca o sa iti raspund eu, din moment ce alt voinic nu s-a indurat sa o faca:
acum se scrie numai "nicio", "niciun" alt variante fiind incorecte. faza cu adaosuri precum "gen", din fericire, nu se bucura de sustinerea celor din Academia Romana.Dar asta nu impiedica pe nimeni sa il foloseasca anapoda.
Insa ar trebui sa adaugi listei de anomalii si cuvantul "succesuri" care pe buna dreptate dovedeste cat de adevarata e vorba "repetitia e mama invataturii". Acum daca intrebi rapid care e pluralul corect al cuvantului "succes", vor fi necesare cateva secunde bune de gandire, fara sa primesti garantia unui raspuns corect. S-au luat de fiica presedintelui, si asta le-a schimbat vocabularul. Asta numesc eu influenta.

Respect,
Je