Friday, November 30, 2018

Conversatie tata - fiica

Vroiam sa va expun niste formule de adresare de la un tata catre fiica lui, am realizat ca nu merita postata conversatia. Voi puncta cateva idei, reguli generale!
O conversatie cu copilul tau nu se incepe cu "Bai desteapt-o" din cel putin doua motive. In primul rand, lipsesc semnele de punctuatie, iar in al doilea, rand nu cred ca e o formula politicoasa, indiferent cat de nervos ai fi, ai o datorie morala fata de copilul tau. Eu cred in comunicare si cred ca daca ai o problema ar trebui sa ii explici civilizat copilului tau ce problema ai. Nu poti folosi scuza ca nu poti ajunge sa comunici civilizat cu copilul tau. Eu cred ca daca reusesti sa ii transmiti mesaje nu tocmai adecvate, la fel de bine ai reusi sa ii transmiti si o explicatie compresiva intr-o maniera mult mai eleganta.
Inaite de a acuza propriul copil, cred ca orice parinte are o datorie sa verifice adevarul. Nu cred in scuzele false! Iti ceri scuze sistematic pentru aceiasi greseala? Aia e prosteala pe fata, nu parere de rau!
Nu poti folosi faptul ca ai lipsit din viata copilului tau ca o scuza! E vina ta ca ai lipsit! Ar trebui ca un parinte sa isi asume lipsa din viata copilului si macar atunci cand are micile sanse de a conversa cu copilul lui sa creeze momente pretioase, nu momente de amaraciune! Nu explica ce s-ar intampla daca ai fi fost acolo, un parinte responsabil ar fi fost acolo si cel mai probabil, in primul rand nu s-ar fi intamplat ce s-a intamplat, prin urmare chiar nu ar fi nevoie de explicatia cu s-ar intampla de ai fi fost acolo. Cel mai probabil s-a intamplat pentru ca nu ai fost acolo!
Indiferent pe cine esti nervos, nu exterioriza nervii pe copiii tai! Ai sa ajungi la batranete si apoi vei avea pretentia ca ei sa iti aduca un pahar cu apa? Slabe sperante!
Violenta nu este o solutie! Impotriva unui adult este ultraj, impotriva unui minor este abuz. Dupa cum am mai stabilit, abuzul fata de minori nu se prescrie, responsabilitatea legala ramane pe viata! Violenta, in general, nu este apreciata de nimeni, oamenii nu vor sa aibe de a face cu asemenea persoane iar societatea le izoleaza. Indiferent daca cineva are dreptate sau nu, violenta nu este o solutie, indifente de problema. Violenta creeaza mai multe probleme!
Nu poti lipsi din viata unui copil si apoi sa apari, sa pretinzi ca totul e normal ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat! Cu o astfel de atitudine un parinte se va integra in viata copilului sau imediat dupa ce se muta la rezidentiale. Trebuie sa iti asumi greseala, sa o recunosti iar cand cineva iti arata unde ai gresit, inghiti in sec, iti ceri iertare, vezi ce poti face pentru a indrepta situatia. Nu te enervezi pe cineva ca ti-a adevarul, daca te enervezi pentru ca cineva si-a exprimat suferinta traita din cauza faptelor tale, inseamna ca nu exista nici o remuscare, nici o parere de rau pentru greselile facute. Este doar un alt fel de prosteala pe fata!
Problemele parintilor nu sunt ale copiilor, nu ii implica pe copii! Inarmeaza-te cu rabdare si discuta problemele in mod civilizat si rezolva-le! Un parinte nu poate sa arunce problemele asupra copiilor iar apoi sa mai aibe si nesimtirea sa le spuna copiilor sa nu se bage in problemele parintilor! In acest caz, un parinte nu mai are dreptul asta! Dreptul acesta, un parinte il are doar cand are grija ca probleme parintilor sa fie rezolvate civilizat si sa nu afecteze copii. In caz contrar, dupa ce parintele l-a afectat pe copil, copilul are tot dreptul sa se bage!
Parintele nu poate acuza copilul pentru greselile lui proprii! Nu e vina copilului ca nu are 'cei 7 ani de acasa', e vina parintelui ca nu i-a oferit copilului educatia necesara! Educatie nu inseamna bataie, educatie inseamna timp petrecut cu copii intr-o atmosfera calma, linistita, sigura, fara frica unui posibil scandal in orice moment, fara frica de a lua bataie din cauza unei farfurii spalate.
Copilul cand pune intrebari incomode, nu e nesimtit! Copilul intreaba pentru ca nu intelege! Pe un ton civilizat, politicos, parintele ar trebui sa ii raspunda copilui, dupa caz, sa ii explice copilului, cu perdea, fara sa foloseasca expresii obscene, nu e nevoie de ele!
Sper ca noi suntem ultima generatie care a mai experimentat violenta domestica! Cred ca, undeva in viitor, copiii nostri vor citi blogul si nu vor intelege de ce in urma cu nu stiu cati ani oameni erau atat de salbatici si recurgeau la violenta! Vreau sa cred ca ordinele de restrictie nu vor mai fi nevoite iar studentii la drept vor invata despre ele ca fiind elemente istorice folosite de salbaticii lor inaintasi.

No comments: